Turistfellen Norge

"Norge, ditt eget ferieland" sa en kamerat av meg for mange år siden. Det var et snev av hån i stemmen og regnet høljet ned utenfor.... Dette var i den tiden da "syden" var i emninga til å bli allemannseie og landets befolkning ikke lengre fylte campingplasser i Gudbrandsdalen sommeren rundt men heller pakket kofferten for noen dager på hotell i sydligere strøk. "Norge, ditt eget ferieland" ble frontet av landets turistkontorer for å redde stumpene.... stumpene av alle jorder som hadde blitt campingplasser - med eller uten hytter - og med sanitæranlegg og minigolfbaner til den store gullmedalje.


(Atlanterhavsveien. Foto T.Strand)

Jeg har feriert mye i Norge... kjørt bil på kryss og tvers... Dratt unger inn og ut av bilen for å vise severdigheter jeg har funnet spennende mens de små heller ville ha is. Alle mine kjøreturer har imidlertid satt spor hos barna ( de som nå er voksne) som elsker å kjøre på ferie i hjemlandet.

Nå som jeg er bosatt i utlandet og er registrert som "Emigrert fra Norge" har jeg fått være skikkelig turist i Norge i en ukes tid. Min påstand er at Norge er en turistfelle på mange måter.

Jeg har fått æren av å kjøre fra Tønsberg til Sandnes langs sørlandet. Hovedveien har blitt fantastisk fin og alle timene vi brukte i bil for 25 år siden har blitt spsist opp av asfalt, tunneler og flotte broer. Jeg har aldri vært spesielt glad i den veien men den er rask og trygg. Dessuten er det muligheter for å treffe på en bensinstasjon som ikke stenger kl 21. For en som er avhengig av kaffe er dette et must. Bensin/Diesel-prisen er jo høy og dette kom ikke overaskende på meg. Prisen er faktisk den samme i England (og de har ikke den samme produksjonen av olje/gass). Jeg skulle imidlertid kjøpe et brød.... Ett brød, kjære norge - 28 kr!!!!

Turen videre gikk over fjellet... Hunnedalen, Sirdal, Suleskard/Brokke, Dalen til Drammen. Dette er en vei jeg liker. Smal og svingete med flott natur. En yndet reisevei for turister av ymse slag og i ymse kjøretøy. Noen med et godt blikk i speilet og andre uten...


(Sørfjorden, Hardanger Foto T.Strand)

Jeg har aldri vært noen stor fan av Gudbrandsdalen. Kjedelig, kjedelig, kjedelig. Kanskje fordi jeg som barn har frekventert div campingplasser, skigarder og gårder med torv på taket, eller muligens det bare er veien som er kjedelig i seg selv. Jeg skal likevel inrømme at jeg med glede har tatt med mine barn og andre gjennom dalen utallige ganger og øst av superlativer for frodighet, byggeskikk osv osv. Men...det er alltid et men. Hva skjer med at det skal utføres veiarbeid midt i fellesferien??? Mil etter mil med grus, smale trasseer, skiltjungel.. Jeg forstår jo at det skal gjøres arbeid og at det er nødvendig ....men nå er det vel ca 50 andre uker i året å gjøre det på?? De som virkelig tenker seg om starter gjerne graving tidlig på sommeren og og når en er midt i prosjektet tar en 4 ukers ferie til irritasjon for veifarende og turistene en gjerne vil skal komme tilabke til området.

På min vei nordover slapp jeg unna det fryktelige regnværet som sperret veier og jernbane med bare noen timers klaring.. og så la jeg snuten mot målet- Molde. Jeg elsker å kjøre Romsdalen. Romsdalen er absolutt toppen av toppen, men en skal jo komme seg dit. For meg starter Romsdalen ved Bjorli og veistubben mellom Dombås og Bjorli er et langt gjesp. Her må en virkelig ta seg sammen for å holde seg våken. Er det virkelig mulig å være så uoppfinnsom?? Lesja, Lesjaverk, Lesjaskog, Lesja stasjon, Lesja idrettspark.....og min generasjon forbinder vel bare stedet med Lesjadrapet......

Romsdalen var en nytelse som vanlig selv om tåka hang ned til knærne. Dalen gir meg et velbehag av godfølelse. Ikke bare for at jeg nærmer meg målet for turen. Romsdalen med veien, elva, fjellene og bygningene, gir meg på en måte mer en både Trollstigen og Geiranger tilsammen.


(Julbø, Molde Foto T.Strand)

Målet for turen, Den blå byen - Rosenes by - Molde. Fantastisk panorama, fjorden, naturen, hytta på Julbø

Turen sørover igjen. Romsdalen, fjellveien mellom Lesja og Vågå, Valdresflya, retning mot Lærdal og Lærdalstunnelen, Voss, Hardanger, Nesflaten, Røldal, Hjelmeland og så Sandnes.


(Valdresflya Foto T.Strand)

Fantastisk natur, flotte veier, nydelig vær, stengte butikker og ingen steder for å stoppe for en matbit. Jeg undres over prioriteringer der en forventer at turister stopper og legger igjen penger lokalt men ingen steder å gjøre det. Jeg ønsker meg spisesteder kombinert med lokalhistorie og kunst - men kanskje bobiltuismen der de gjennomreisende har med seg alt de trenger har overtatt fullstendig?

Norge er en turistfelle. En felle som gjør at tilreisende kommer tilbake - og slik skal det være - for min del også


(Gandsfjorden, Sandnes. Foto T.Strand)

Hellyeah !!

3 kommentarer

Anne Britt

12.07.2014 kl.19:40

Fin betraktning, Trond! Men du kan få dyrere brød enn til 28 kr! Og verre enn alt er doene! Jeg skal ikke utdype det nærmere.

Romsdalen gir meg ellers samme følelse som du får, det skjer i alle fall noe med meg når jeg passerer skiltet med "Brude" og "Brøste"....

trond666

12.07.2014 kl.20:03

Anne Britt: Takk for det.. Jeg har jo forstått at bröd til 28,- ikke er så ille, men hjemme er £1.30 dyrt så det er litt forskjeller.
Forstår det med doene... ser en det i perspektiv med ellers i Europa og ikke minst Tyskland er det jo et hån...
Romsdalen er spesiell...helt unik (men det vil vel noen si om andre steder også selvfølgelig )

tombola

17.07.2014 kl.11:43

Brød til 28.- er typisk norsk. Dessverre er halvlitere til over NOK 100 det også. Får vurdere å emigrere til Danmark, der behøver man jo bare sykkel.

trond666

17.07.2014 kl.12:54

tombola: Ja huff...det er utrolig hvor raskt en glemmer slike ting. I mine yngre dager gikk jeg på jazzklubben i Kristiansund på fredagskvelden med en 100 lapp og fikk 3 øl ;)

Skriv en ny kommentar

trond666

trond666

48, Sandnes

Hei mitt navn er Trond. 48 år gammel "supernurse" bosatt i Newcastle under Lyme, UK - utflyttet fra Sandnes. Jeg håper mine tips og triks i hverdagen kan være til nytte for mine lesere... Kos dere :) Mitt kamera er et Sony a500

Kategorier

Arkiv

hits